ZDRAViE

 

Home

   Na zdravie si pripíjame, veľa zdravia si želáme. Mnohí z nás radia zdravie na prvé miesto v rebríčku hodnôt. (Skutočnú hodnotu) Naozaj naň pomyslíme väčšinou až vtedy, keď ho strácame. Až keď sa ozve bolesť, tak hľadáme liek, ktorý by okamžite zaúčinkoval. Zistíme ako ľahko môžeme o zdravie prísť, a ako dlho nám trvá, kým ho opäť nadobudneme.

   Pritom starať sa o zdravie a udržať sa v dobrej kondícii je celkom jednoduché.

PREVENCIA

   Veľa sme toto slovo nepočuli, pretože štát sa o nás „postaral“ a zabezpečil „bezplatnú“ starostlivosť. Naučili sme sa ísť k lekárovi keď nás niečo bolelo,  lekár nám predpísal niečo proti bolesti a na ďalší deň sme mohli opäť zarezávať v práci.
   Pritom stačí sa pravidelne venovať svojmu zdraviu. Urobiť každý deň niečo pre seba.

My si myslíme, že na naše zdravie vplývajú tieto 3 oblasti:

Psychika

  • Stres
  • Únava
  • Pamäť

Stravovanie

Geopatogénne zóny

   Počul si už o nich? Sú všade okolo nás a ovplyvňujú tvoje aj moje zdravie.

   Naše pracovisko, domov, miesta kde trávime najviac času sú vystavované rôznym typom žiarenia. Náš organizmus je však schopný znášať takéto žiarenia len do určitej miery. Po presiahnutí pre naše telo prijateľného žiarenia sa toto žiarenie stáva pre náš škodlivým.

Vláknina

Známa - neznáma
(prevzaté z Muscle & Fitness speciál - Výživa)

O vláknine, jej mieste v jedálnom lístku zdravého človeka ako aj o jej funkcii pre ľudský organizmus sa toho už popísalo veľa. V tomto článku sme pre vás pripravili niekoľko faktov o tejto nevyhnutnej zložke potravy ako aj súvislosti s niektorými zdravotnými problémami spôsobenými jej nedostatočným príjmom.

Optimálna konzumácia vlákniny je 30-70 g denne, my však prijímame v priemere asi len 10-20% našej fyziologickej potreby (5-10 g na 10 kg váhy). Pre predstavu, na to aby sme prijali 20 g vlákniny, museli by sme skonzumovať 2-2,5 kg jabĺk alebo 3 kg ryže, čo je samozrejme pre väčšinu ľudí nereálne. Riešením je zaradiť do svojho stravovacieho režimu prídavok vlákniny vo forme potravinového doplnku. Dôležité je, aby vybraný produkt bol zložený z vláknin rôznych druhov, pretože jednozložkové vlákniny (ovsené vločky a iné) viažu na seba len isté spektrum látok, niektoré – pre organizmus užitočné – mikroživiny (vitamíny, minerály, baktérie...) a môžu spôsobiť ešte väčšiu nerovnováhu v prostredí tráviaceho traktu. Naviac – vláknina nerozozná, či z tela odnáša nebezpečný toxín, živé baktérie alebo potrebný stopový prvok.

Nevyhnutnou súčasťou zlepšenia výživovej kondície a tým aj celkového zdravia je správne fungovanie mikroflóry. Z takmer 1 kg baktéri v našom tele majú rozhodujúcu úlohu tvz. laktogénne baktérie (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidus, Streptococus lactis a iné). Okrem toho, že baktérie produkujú potrebnú kyselinu mliečnu a octovú, majú mnoho ďalších dôležitých funkcií (slúžia spolu s črevnými plakmi ako prvá imunitná bariéra a likvidujú mnohé škodlivé látky ešte predtým ako sa dostanú do krvného obehu, podieľajú sa na rozklade živín, umožňujú odstraňovať mnohoročné usadeniny z črevnej steny a tým napomáhajú pri prevencii mnohých zdravotných problémov ako napríklad nádcha, únava, bolesti hlavy, akné, atď.)

Trápia vás rôzne zdravotné problémy a vy neviete prečo? Príčina je s veľkou pravdepodobnosťou v hrubom čreve. Zbytočne budete jesť „kilá“ vitamínov, pretože tým neodstránite príčinu, len potlačíte následok. Napadlo vám riešenie v podobe konzumácie kyslomliečnych výrobkov s obsahom týchto kultúr? Asi vás sklame, že väčšina tvz. funkčných potravín tohto typu (napríklad jogurty) obsahuje príliš malé množstvo týchto baktérií na to, aby dokázali účinne zlikvidovať prevládajúcu patogénnu mikroflóru. Naviac majú väčšinou príliš krátku životnosť, udržia sa v tráviacom trakte len 3 až 4 hodiny, a potom hynú, pretože nemajú dostatočné podmienky na rozmnožovanie.

Špecializované produkty – potravinové doplnky umožňujú v priebehu niekoľkých dní až mesiacov zlepšiť daný stav (záleží na stupni znečistenia organizmu). Vo všeobecnosti trvá správna očista niekoľko mesiacov. Úpravou mikroflóry a očistou tráviaceho traktu pomocou vlákniny s obsahom živých mikrokultúr zbavíme organizmus toxických látok účinne a prirodzenou cestou, čím „uvoľníme ruky“ imunitnému systému na riešenie mnohých zdravotných problémov. Zlepšením výživovej kondície sa zvýši využiteľnosť živín z potravy prirodzeným spôsobom, zníži sa potreba ich nahrádzania rôznymi vitamínovými doplnkami a viditeľne sa zlepší zdravotný stav. Tento prístup, ktorý možno považovať za novú etapu v riešení problémov výživy a tým aj celkového zdravia, prináša pozitívne výsledky vo viacerých vyspelých krajinách. Je to posun od riešenia následkov ku odstraňovaniu príčin.

Zvýš svoj príjem vody!

(Preložené z http://www.sunrisefarms.org/healthtips.htm)

Väčšina nášho tela je z vody. Dokonca aj naše kosti obsahujú 25% vody. Naše svaly obsahujú 3 vody a mokrá časť tvojho mozgu je 85% vody! Tvoja krv a pľúca obsahujú viac ako 80% vody. Hneď za kyslíkom je voda definitívne tvoj najdôležitejší prvok na prežitie. Mnoho ľudí si myslí, že príjmu dosť vody z džúsov, kávy, čajov a nealko nápojov. Káva, čaj a nealko obsahujú kofeín, ktorý Ťa v skutočnosti dehydruje, a nealko vyťahuje z Tvojho tela vápnik, pretože obsahuje veľa fosforu. Taktiež pitím nealko nápojov do seba prijímaš kvantá rafinovaného cukru a umelých sladidiel, ktoré sú ešte nebezpečnejšie. Priemerná osoba potrebuje na každý kilogram svojej hmotnosti denne prijať asi 30g vody! Tak napríklad, ak vážiš 70 kg, tak denne potrebuješ prijať viac ako dva litre vody. (POZOR! Nealko a káva sa neráta, pozn.prekl.)

Štúdie dokazujú, že každý stratený liter tekutiny spôsobuje pokles v efektívnosti premeny energie v tele. Takže, ak chceš mať viac energie, pi viacej vody. Voda pomáha hydratovať vnútro Tvojich buniek, a tým pádom zlepšuje vylučovanie odpadu a zlepšuje vstrebateľnosť živín.

Tu sú zaujímavé štatistiky:
75% Severoameričanov je chronicky dehydrovaných. U tretiny osôb, mechanizmus smädu je tak oslabený, že je často zamieňaný s hladom. Jeden pohár vody zaženie aj ten najhorší polnočný hlad, tak ako to dokazuje wašingtonská štúdia. Dokonca už aj MIERNA dehydratácia spomalí náš metabolizmus až o 3%. Nedostatok vody je hlavným spúšťačom dennej únavy. Výskum naznačuje, že 8 – 10 pohárov vody denne môže významne zmierniť bolesti chrbta a kĺbov až pre 80% pacientov. Aj iba 2% pokles vody v tele môže spôsobiť nejasnú krátkodobú pamäť, problémy so základnou matematikou, a ťažkosti so sústredením sa na obrazovku počítača alebo vytlačenú stranu. Pitie 5 pohárov vody denne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva o 45%, plus môže znížiť riziko rakoviny prsníka o 79%, a je o 50% menšia šanca na vytvorenie rakoviny žlčníka.

Odporúčame Ti na prečítanie "Your Body's Many Cries for Water" od Dr. Batmanghelidj, ktorý urobil rozsiahly výskum spájajúci chronickú dehydratáciu s bolesťami a ochoreniami. Tento výskum pomohol stovkám tisícom ľudí trpiacich na rozličné bolesti a degeneratívne ochorenia získať späť svoje zdravie. Viac informácii nájdeš na www.watercure.com (liečba vodou).